Los Angeles şehir içi ulaşım rehberini, yediğimiz park yeri cezalarını sizler yemeyin diye hazırladım. Umarım sizi korur!
Şehir içinde ulaşım
Los Angeles’ta kesinlikle araba kiralamanızı öneriyorum. Ben yürüyüş insanıyım. Yürüyerek, bisikletle şehirleri gezmeyi çok seviyorum. Ancak Los Angeles tahmininizden de büyük bir şehir. Hatta o kadar büyük ki, burada geçirdiğimiz 5 gecenin 2 gecesinde Venice Beach yakınlarında bir otelde, 3 gecesinde de Downtown’da bir otelde kaldık. Çünkü kesinlikle iki uç, iki ayrı şehir gibi.
Araba kiralamayı önceden internet üzerinden yaparsanız, havaalanında sizi araba kiraladığınız şirketin aracı karşılıyor ve arabayı teslim alacağınız yere kadar sizi götürüyor. Bunun için arabayı teslim alacağınız konum olarak Los Angeles havalimanını seçmeniz gerekiyor: Biz Sixt üzerinden kiralamıştık. Buraya tıklayarak siteye ulaşabilirsiniz. Arabayı Los Angeles’ta alıp, San Francisco’da bırakacak şekilde kiraladık. Siz de uzun yolda araba kullanacaksınız ve kalabalıksanız, büyük bir araç tercih edebilirsiniz.
Bir diğer konu da, eğer sürücü 25 yaşından küçük ise, araba kiralama ücretine ek bir ücret daha ödemenizi istiyorlar. Eğer grubunuzda 25 yaşından büyük kimse yoksa, bu ek ücreti de aklınızda tutmalısınız.
İnternet kullanımı
Arabaya özellik ekledikçe, fiyat da tabii artıyor. Örneğin wifi olan bir araba tercih edebilirsiniz. Ancak bunun yerine bizim gibi 10 gün internetine bağlanacağınız bir telefon kartı da satın alabilirsiniz. Bunlara “pre-paid simcard” deniyor. Biz T-Mobile’dan almıştık, buradan tüm alternatifleri inceleyebilirsiniz. Los Angeles’ta pek çok yerde kolaylıkla T-Mobile bulabilirsiniz. Örneğin, sınırsız internet 1 ay için 50 dolar. Birkaç kişi “personal hotspot” özelliği ile tek bir telefona taktığınız bu kartın internetine bağlanabilirsiniz.

Park yeri
Birçok yerde ücretsiz park yeri bulmak mümkün. Ancak önemli olan ceza yemeyeceğiniz yerleri bulmak. Bunun için de tabelaları çok iyi okumak gerekiyor.
Bu kadar önemli bir konu hakkında araç kiraladığımız şirket bizi kesinlikle bilgilendirmediği için, 2 kere ceza yedik. Evet tabelaları tabii ki okuyoruz, ve yolda park ettiğimiz yerlerde hangi saatleri arasında park edebileceğimize mutlaka dikkat ediyoruz. Burada bizim arabayı kim bulur demeyin, eğer parkın yasak olduğu saatlerde aracınızı almazsanız, cezayı kesin yiyorsunuz. Tabelaları bilinçli bir şekilde okusak da, atladığımız dört konu varmış, sonradan öğrendik:
1. Eğer kaldırımın kenarı kırmızı renkle boyanmış ise, oraya park etmek yasak. Tabela olsun olmasın, kaldırımda kırmızı bir şerit görürseniz oraya sakın park etmeyin.
2. Yol kenarında sıkça göreceğiniz kırmızı yangın söndürücülerin önüne de araç park etmek yasak. Burada da uyarıcı bir levha olmasına gerek yok, eğer yangın söndürücünün önüne park ederseniz, ceza yiyorsunuz.
3. Eğer park yerinin önünde, üzerinde saat yazan bir sayaç varsa, burası paralı park yeri. Burada önce kaç saat kalacağınızı seçiyorsunuz, sonrasında da kredi kartınızı okutuyorsunuz. İşlem başarılıysa, park yerinin size kaç saat ayrıldığını gösteren bir sayaç başlıyor. Örneğin 2 saat seçtiysenizseniz, bu sayaç, 2 saat’ten geriye saymaya başlıyor. Sayç sıfırlanmadan arabanızı almanız gerekiyor. Eğer daha fazla kalacaksanız da, 2 saatin bitmesine yakın arabanızın oraya gidip tekrar ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer ödemeyi yapmadan park ederseniz, ceza yiyorsunuz.
4. Sona bıraktığım ceza konusu, kesinlikle bizim hatamız olmayan, araç kiralama şirketiyle alakalı bir konu: Plakasız araç. Aracı alırken araçta neden plaka olmadığını kiralama şirketine sorduk. Pek çok aracın bu şekilde olduğunu ve bunun problem olmayacağını belirttiler. Ancak yediğimiz cezalardan biri de araçta plaka olmaması sebebiyleydi. Tabii bunu biz ödemedik, kiralama şirketine arabayı son gün teslim ederken cezayı bıraktık ve bu cezayı onlar karşıladı.
Ceza yerseniz, arabanızın camına bir kağıt bırakıyorlar. Bir kez ceza yedikten sonra, arabayı her almaya gidişinizde arabaya korkuyla yaklaşıyorsunuz. Bizim yediğimiz 2 ceza 50-70 dolar arasındaydı. Cezayı ödemek için, ceza kağıdının üzerinde yazan internet sitesine girip kredi kartıyla ödeme yapıyorsunuz. Kiralama şirketleri, arabayı teslim alırken araba üzerindeki cezaları internet üzerinden kontrol ediyor. Bu sebeple cezadan kaçış yok, ödemek zorundayız…
Los Angeles gezi rehberi için buraya tıklayabilirsiniz.
Umarım yazı size biraz yardımcı olmuştur!